Vikten av rätt mat

Att unna sig en god måltid är någonting vi alla gör i tid och otid, och också någonting vi alla bör göra. Däremot är det viktigt att vi äter rätt mat, både för ens egen skull och för att att det är bra för miljön.

Vad är bra mat?

Men vad är då bra mat? Det är inte alltid lätt att veta, men när en väl har grundkunskaperna kommer man snart kunna välja mat utan att ens behöva tänka på konsekvenserna. Så här är det ju. Vi lever i en tid då det är otroligt enkelt att gå tag på mat utan minsta lilla ansträngning. Antingen är det några knapptryckningar på datorn eller så är det ett telefonsamtal, plus några steg till ytterdörren där vi släpper in maten som levererats. Det är otroligt enkelt, och tyvärr också ganska onödigt. Den vanligaste maten att äta när man inte har ork eller tid är snabbmat och med det menas hamburgare, pizza eller kebab. Det är egentligen inte hela världen om det är någonting man äter ibland, kanske en gång i månaden. Problemet är bara att i den stressade värld vi lever i blir det lätt McDonalds eller liknande flera gånger i veckan. Då börjar det också bli farligt.

Fetma, en folksjukdom

Har ni sett den dokumentär i fyra delar som visades på SVT nyligen? I Sverige har den döpts till ”Det överviktiga USA” och originaltiteln är ”The Weight of the Nation”. I den dokumentären får vi följa flera personer, läkare och föräldrar som antingen bär på en ordentlig övervikt, behandlar överviktiga eller har barn som är överviktiga. I serien får vi lära oss att 30 procent av befolkningen i USA är överviktiga/feta. Det är livsfarligt i och med att det leder till en mängd sjukdomar, och om det appliceras på våra barn kommer det snart leda till dyra kostnader för sjukhusbesök och sjukskrivningar från arbeten.