Undvik åderbråck – förebygg enkelt!

Många av oss dras med både det ena och det andra när det kommer till vanliga hudåkommor såsom ådernät eller celluliter vilket är mest kosmetiska bekymmer – men har man dessutom också åderbråck är det lite värre för dessa kan nämligen leda till allvarliga hälsoproblem, så det gäller att förebygga uppkomsen av åderbråck i god tid!

ÅderbråckDet finns många sätt att slippa genomgå en åderbråcksoperation, vissa självklart bättre än andra och har man stora problem med sina bråck kan man tvingas operera i alla fall. Turligt nog kanske du hinner börja med ditt förebyggande i god tid, för det är också en av nycklarna till att slippa en operation längre fram. Något som till exempel Expressen tipsade om redan 2009 är att bära speciella stödstrumpor för att lindra ett begynnande bråck och ge släta fina ben istället. Men visst finns det fler saker än så som man kan göra. Till exempel tipsar Vårdguiden om att man kan undvika uppkomsten av bråck genom att inte vara stillasittande för långa perioder såsom på jobbet och under helgen. Se istället till att röra mycket på dig och när du sitter ned kan du gärna sitta högt med benen på till exempel en pall eller annat som du kan ha som stöd för fötterna. Dock ska man lägga på minnet att det förebyggande arbetet i alla fall kan leda till att man behöver kolla upp sina åderbråck och tidningen MåBra har listat en hel del bra saker som kan vara värt att veta om bråcken:

  • Åderbrock är en utvidgning av venerna och kan påverka hur hjärtat pumpar blod.
  • Symptomen är både synliga och i form av känsla, vissa känner till exempel trötthet, svullnad och tyngdkänsla i benen samt att vissa får problem i större utsträckning.
  • Diagnos ställs ganska enkelt, att patienten lägger ned med benen högt och då försvinner symptomen men kommer tillbaka så fort man reser på sig är till exempel ett sätt.
  • Var tredje person får åderbråck och är vanligast i åldern 30-40 år men kan variera.
  • Vanligaste orsaken till åderbråck är ärftlighet, så har man det i släkten kan det vara bra att hålla koll. Även graviditet och högt BMI kan ge åderbråck.