Träna och må bra

Livet består av flera faser där man under varje fas förändras, utvecklas och tar nya beslut. Under vissa faser i livet kan man behöva göra vissa saker som man inte kanske vill göra eller trodde att man skulle göra, men helt enkelt måste göra. Under sådana faser i livet kan det bli väldigt stressigt, nästan till och med för jobbigt och det leder i längden till att man måste börja göra en förändring i fasen. Det kan ibland vara svårt att se vilken fas man är i eftersom kroppen kan vara i en fas medan själen är i en annan.

Ta vara på dagarna

Ett citat man kan leva efter är Carpe Diem som är latin och betyder att man ska ta vara på dagen. Alltså man ska inte gå och längta sig bort samtidigt som man inte ska drömma sig tillbaka utan leva i nuet. Nu ska man så klart få ha drömmar och att man får naturligvis minnas saker, men för att må bra bör man leva här och nu och mer eller mindre inte dra några konstiga slutsatser om att det är så det kommer bli etcetera. Det viktiga förutom att leva i nuet är att hitta en daglig stund för sig själv där man får göra något bara för sig själv och får därmed slappna av. Har man mycket att göra på jobbet kan man koppla av efter en lång arbetsdag med att läsa en bok, gå och träna, laga mat eller försöka meditera.

Det finns många olika förslag på vad man kan göra, så länge man hittar en god stund för sig själv. För att hitta lugnet i sig själv kan man åka på så kallade retreat där man under en kortare eller längre tid (en bestämd tid) är tyst och för sig själv försöker hitta sitt inre lugn. Tystnaden bryts bara tillfälligt av olika saker som en bönestund eller liknande. En retreat kan utföras var och när som helst.

— Vi samlas klockan 9 på morgonen och pratar igenom dagens program med andakter och gemensamma måltider. Sedan går man in i tystnad.

För att stärka själen kan man göra olika saker för den saken. Ett sätt är att rensa ut sitt hem på saker man inte behöver. Kanske att man har hela sin vind full med skräp eller källaren överfylld med prydnader från tidigare boenden. Det kan också vara så att garderoben är fullproppad och då kan det vara läge att slänga ut det man inte behöver och köpa nytt av gammalt trasigt och slitigt, som att köpa nya träningskläder. Slutligen, varför inte se över hela sin inredning och måla om hemma? Bara några av många förslag.