Symptom på en vanlig ohälsa

Hur upptäcker man egentligen olika sjukdomar? Vilka är till exempel symptomen på depression?

 

Något vi tidigare skrivit om är hur man upptäcker klamydia, en sjukdom som sprids snabbt och vilt i Sverige. En annan vanlig ohälsa i vårt land är den psykiska ohälsan. Vad är symptomen på den?

 

Vårdguiden 1177 går det att läsa om depression, vad det är och när nedstämdheten övergår i just det. Om du har varit med om svåra händelser är både nedstämdhet och oro vanliga och naturliga reaktioner på detta. Det kan vara att du förlorat jobbet, har problem med en relation eller ekonomin. Men det är även vanligt med nedstämdhet även fast det inte finns någon tydlig eller naturlig anledning, känslor av både ilska och håglöshet är en del av det vi kallar livet och oftast går detta över efter en tid.

 

Men om du inte känner att nedstämdheten och orkeslösheten går över utan att denna varar under mer än två veckor och du plötsligt har tappat lusten till att göra sådant du brukar tycka är roligt – ja då är det så att du kan ha drabbats av en depression. Gränsen mellan just nedstämdhet och depression är flytande och det är inte alltid du själv upptäcker när du gått över den. Ofta är det så att det är närstående, som vänner och familj som upptäcker att du är deprimerad. En depression kan gå över på ungefär ett halvår, men det kan trots övergången vara en väldigt besvärlig och jobbig upplevelse att ha denna på sina axlar. Därför är det också väldigt viktigt att våga be om hjälp för att depressionen en drabbats av ska bli så lindrig som möjligt och läka så fort som det går med olika behandlingar.

 

Symptom som tyder på att du är deprimerad

 

Symptom på depression kan vara flera olika. Ofta är det så att du känner mer oro och ångest än vanligt, det kan vara svårt att koncentrera sig i skolan och på jobbet, man kan få problem med sömnen och känna sig konstant energilös och kraftlös. Vissa får svårt att sova medan andra sover större delar av dygnet. Det är även vanligt att antingen tappa aptiten och matlusten samtidigt som en del tvärtom börjar tröstäta för att försöka må bättre. Sexlust kan försvinna eller minska och man kan ha obefogade skuldkänslor. Kort sagt, en väldigt jobbig upplevelse att gå igenom en depression.