Skillnad mellan liv och död

BlodtrycksmätareHjärt- och lungräddning är något som alla bör känna till grunderna i, då någon kan drabbas av hjärtstopp varsomhelst och närsomhelst. Varje år är det omkring 10 000 människor som drabbas av ett oväntat hjärtstopp i Sverige, och med en tidigt påbörjad HLR (hjärt- lungräddning) ökar chanserna för den drabbade att överleva med 2-3 gånger.

Vikten av att kunna HLR

Hjärtstopp betyder att hjärtat helt enkelt plötsligt slutar att pumpa. Efter bara ett par sekunder faller den drabbade ner medvetslös, eftersom hjärnan drabbas av syrebrist. Det enda som kan hjälpa då är HLR och elstöt från en hjärtstartare. För varje minut som går utan att en HLR påbörjas minskar personens överlevnadschanser med 10 %. HLR bör därför startas inom 1 minut från det att hjärtstoppet inträffade. Med tanke på hur otroligt betydelsefull HRL är att kunna, ja, det kan till och med innebära en skillnad mellan liv och död, är det något alla bör gå en utbildning i. Det kan man göra hos HLR-hjälpen, vars hemsida finns på hlrhjalpen.nu. Nedan följer en kort introduktion i vad man bör göra om någon drabbas av hjärtstopp:

  1. Leta efter livstecken. Andas personen normalt? Ropa på hjälp.
  2. Larma 112 om personen andas onormalt eller inte alls.
  3. Gör hjärtkompressioner. Placera båda händerna ovanpå varandra, mitt på bröstet. Tryck 30 gånger, minst 5 cm. Tryck omkring två gånger/sekund. Släpp upp bröstkorgen helt mellan kompressionerna.
  4. Inblåsningar, steg 1. Böj huvudet bakåt på den drabbade med en hand på pannan och två fingrar under hakan.
  5. Inblåsningar, steg 2. Ge två inblåsningar, blås tills bröstkorgen höjer sig. Fortsätt sedan varva med 30 kompressioner och 2 inblåsningar.
  6. Om hjärtstartare finns, använd den. Starta och följ instruktionerna. Rör inte patienten när du trycker på knappen!