Så botar du urinvägsinfektionen

Att bli sjuk är aldrig roligt oavsett vad det handlar om. Givetvis finns det svårare och enklare sjukdomar, men man har ju dessvärre inte möjligheten att välja. En sjukdom som många kan drabbas av, i synnerhet under höst och vinter är urinvägsinfektion. En urinvägsinfektion beror kort och gott på att bakterier har tagit sig in i urinvägarna.

Hur vet jag om jag har urinvägsinfektion?

Vanliga tecken som kan tyda på urinvägsinfektion är att man behöver kissa oftare än vanligt samt att det kan svida när man kissar. Urinen kan även lukta otrevligt. Det kan dock även finnas liknande symtom för andra sjukdomar. Man kan även köpa självtester för att se om man har urinvägsinfektion, och vid positivt svar kan man kontakta sin läkare för att få behandling. För mer information kan du besöka doktor.se/fakta-rad/urinvagsinfektion/ där du även kan lista dig och få hjälp med dina besvär.

Om du misstänker att du har urinvägsinfektion ska du se till att dricka mycket vatten så att du sköljer igenom urinvägar och urinblåsa. I vissa fall kan kroppen klara av att besegra urinvägsinfektionen själv, men i andra fall kan det krävas behandling. Avvakta ett par dagar, och märker du att det inte blir bättre eller att du har fått feber så bör du se till att kontakta läkare för att få råd om hur du går vidare. Tänk på att inte gå för länge med misstänkt urinvägsinfektion då det kan leda till njurbäckeninflammation som kan göra väldigt ont.

Tranbär

Det sägs att tranbär kan hjälpa om man har urinvägsinfektion. Tanken är att bären ska sänka pH-värdet och därmed minska risken för att bakterierna sprider sig. Det är dock inte vetenskapligt bevisat att den här huskuren faktiskt har en effekt. Detta trots att många uppger att de fått hjälp genom att ta tranbär vid urinvägsinfektion.

Se till att lyssna på din kropp om du har urinvägsinfektion, och tveka inte att kontakta din läkare om du är osäker på hur du ska göra.