Omfamna mindfulness

Det är inte alltid lätt att släppa saker som har satt sig i hjärnan och vägrar att försvinna. På något sätt hamnar man enkelt i en tankebana som inte går att ta sig ur, och det trots att det är allt man vill – att släppa den tanken och fokusera på någonting annat. Varför det är på det viset är svårt att säga, och i vilken grad man drabbas av detta är olika. Vissa kan fokusera bort sina tankar från problemen utan större problem, medan andra fastnar och inte kan gå vidare. Mindfulness är otroligt bra att använda sig av om man upplever att det är jobbigt att fokusera och inte riktigt kan ta sig vidare. Vilken typ av mindfulness som fungerar bäst för just dig är inte lätt att säga men  det finns flera sätt att ta reda på det, och det bästa är att testa sig fram.

Några olika sett att omfamna mindfulness:

 • När du inte kan stressa ner på exempelvis semester:
  – Testa kroppsscanning. Det är en bra övning som gör att man varvar ner och blir avspänd. Du kan också testa att använda dina sinnen för att förstärka känslan av semester. Smaka på smultron, känn doften av nygrillat och lyssna till fåglarnas kvitter. Det kommer påminna kroppen om att det är dags att andas ut och njuta av ledigheten.
 • När du är glömsk och vilsen om dagarna:
  –  Det är inte ovanligt att man blir glömsk och vilsen av en anledning. Fundera över vad som kan bekymra dig, vad är det som gör att tanken är någon annanstans? Det är också smart om du försöker vakna tidigt på morgonen och tänker igenom hur dagen ska se ut, samtidigt som du kanske avnjuter en god frukost och lyssnar på lugn musik. Det gör att du får en bra och medveten start på dagen.
 • Upplever en hög spänningsnivå som är svår att hantera:
  – För det första bör du uppsöka en läkare och se så allting står rätt till med dina värden. Om allting är korrekt är det viktigt att du börjar lyssna på kroppen och fokusera dina tankar på positivitet. Tankens kraft är otroligt stark och Om du inte lär dig att välja dina tankar kan det gå över så att du inte orkar göra någonting annat än att lyssna på negativiteten.
 • Om du har framtidsångest:
  – Försök att fokusera på din andning, känn efter hur det känns i kroppen när du andas. Du kan träna din andning genom att uppmärksamma hela andetaget in – från början till slutet. När du andas ut ska du tänka att du slappnar av. Om du vet vad det är inför framtiden som oroar dig bör du försöka finna ett lugn i att allting kommer att bli bra.
 • Du har svårt att vara i nuet:
  – Om tankarna vandrar iväg ofta ska du om och om igen påminna dig om stanna och njuta av vad som händer nu. Genom att fokusera på fördelarna med var du är nu, kan du lättare hitta rätt.

Förhoppningsvis har detta hjälpt dig, och du kommer att finna ro i din kropp snart.