Ökad kostnad för fotvård i norr

Något som är viktigt är att ta hand om sina fötter – speciellt om man är till åren kommen. Men i Skellefteå vill Socialnämnden höja priset på den kommunala fotvårdsverksamheten gällande förebyggande fotvårdsbehandling och priset kommer att gå från 398 kronor till 470 kronor.

http://www.dreamstime.com/-image24939293Förebyggande fotvård är, enligt socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson, en investering i sin egen folkhälsa. Men för att Skellefteås kommun ska kunna tillgodose behovet av fotvårdsbehandlingar så måste priset stiga, skriver Folkbladet. Och de som drabbas, ja det är de gamla och sjuka. Den förebyggande fotvård som kommunen erbjuder riktas nämligen till personer äldre än 65 år och som bor i vanligt boende eller alternativt har minst 75 procent sjukersättning och även till de personer som bor i vad som kallas särskilt boende.

Avveckla eller höja priset

En anledning till att priset höjs med hela 18 procent på en och samma gång har med att göra att den kommunala fotvårdsverksamheten i kommunen under flera år haft underskott i sin budget och i samband med att avtalet med landstinget om medicinsk fotvård år 2013 upphörde att gälla har budgetsituationen blivit än mer påtaglig i underskottet. Dessutom är inte heller fotvård något som kan klassas som en lagstadgad verksamhet vilket innebär att brukaren av denna typ av vård själv ska finansiera den. I tidningen Norran skriver man även att det funnits ett förslag om att lägga ner denna typ av vård helt och hållet, vilket man nu undviker genom prishöjningen som kommer att ske under våren 2015. Därefter vill socialnämnden att taxeringen för behandlingarna istället ska öka successivt genom små ändringar årligen och inte som en stor prissmäll som denna gång. Och visst är det viktigt att fotvården fortfarande finns, den är nämligen nödvändig för den som har vissa sjukdomar så som reumatism med mera som ofta drabbar just äldre – så det är tur att den är kvar som alternativ i kommunen i alla fall!

Hemmavård för slitna fötter

Det är enkelt att ta hand om fötterna hemma också. Det menar i alla fall fotterapeuten Paula Goldea vars recept på fina fötter kort och gott är att smörja in fötterna varje dag i fem dagar och sedan på den sjätte dagen ta ett fotbad och fila. Sedan på dag sju ska man bara låta fötterna vila och sedan börjar veckan om igen, skriver SvD. Men tänk på att:

  1. Undvik att använda starkt parfymerade produkter
  2. Använda riktig fotolja, inte kroppslotion
  3. Inte fila för hårt, då får fotfilningen motsatt effekt