Klamydia – så upptäcker du sjukdomen

Att drabbas av en könssjukdom är inget som varken är pinsamt eller ovanligt att göra, men många lider i tystnad eller är omedvetna om att de är drabbade – därför lägger vården nu större resurser på smittspårning och du kan själv märka om du har sjukdomen genom att tyda olika symptom.

635384-abstract-of-doctor-putting-on-latex-glovesFör att kolla om du har drabbats av klamydia behöver du inte längre ta dig till vårdcentralen eller till läkaren, det finns hemmatest du kan ta, beställ hos Klamydiatestet och få det direkt hem i brevlådan och sicka sedan för resultat. På så vis behöver du bara kontakta vården när du faktiskt vet om du är drabbad eller inte. Och det är viktigt att man får behandling, annars kan man både föra smittan vidare och man kan faktiskt bli steril om man inte behandlas. Trots vetskapen om detta så är det få fall som anmäls rörande klamydia, vilket borde betyda färre smittade men kan även betyda att personer kan vara smittade och föra smittan vidare utan att ens veta om att de bär på sjukdomen. Det är något som man uppmärksammat i Västmanland där man just nu satsar på att förbättra smittspårningen genom att debattera huruvida man ska centralisera denna eller inte, vilket man i länet anser bäst att göra, vilket bland annat Vestmanlands Läns Tidning skriver om. Tanken är att man ska lägga smittspårningen på landstinget för att avlasta ungdomsmottagningar och vårdcentraler som idag hanterar detta, och det också en stor del av sin arbetstid som man anser skulle kunna läggas på annat – vilket man gör i övriga delar av landet och även sett hur detta lett till att klamydiafallen minskat i antal.

Lider du av klamydia?

Att veta om man bär på sjukdomen är kanske inte det lättaste att avgöra just när det kommer till klamydia eftersom att denna sjukdom många gånger är symptomfri. Men det finns som tur är tecken på symptom att leta efter om man misstänker att klamydia skulle vara något man drabbats av. Titta därför efter dessa tecken på symptom:

  • Sveda – kanske svider det lite när du kissar? Eller att det ömmar i kulorna?
  • Illaluktande flytningar – eller förändringar vid urinröret kan vara tecken på att du har drabbats.
  • Onormala blödningar – var observant om du under samlag börjar blöda eller om du får många mellanblödningar.
  • Struntat i kondomen – det bästa skyddet mot klamydia är kondom, för båda könen så har du skippat den lilla gummidetaljen kan det ara bra att beställa hem ett klamydiatest även om du inte har några symptom alls!