Film på BVC kritiseras

Som nybliven förälder är Barnavårdscentralen en viktig mötesplats för information och vägledning, men det är inte alla barnavårdscentraler som är helt uppdaterade i moderna samhällsnormer och föräldraroller – och nu är det en barnavårdscentral i Mölndal som kritiseras för sitt val att visa en informationsfilm anno 1996 med rejält förgången syn på föräldraskapet.

Det är viktigt att ha kontakt med en bra Barnavårdscentral när man ska bli eller ’r nybliven förälder. Det är här du får råd, stöd och hjälp under barnets först tid i livet. Så att BVC-mottagningen är en plats för nyblivna föräldrar att mötas, få stöd och få råd i föräldraskapet är en självklarhet. Lika självklart är att både mamma och pappa är välkomna här. Men på en Barnavårdscentral i Mölndal är detta inte riktigt det budskapet som man för fram. Här har man nämligen valt att visa en film om föräldraskapet för att visa nyblivna föräldrar hur det nya familjelivet ser ut, men något stämmer inte riktigt. Filmen som visas är nämligen långt ifrån vad vi känner igen från dagens moderna samhälle när det kommer till könsroller och föräldraskap. Och det är inte så konstigt, filmen är nämligen från 1996.

Föråldrad syn på föräldraskapet

I filmen som visats på Mölndals Barnavårdscentral framställs bilden av att mammor spenderar tid med barnen och pappor röker, sitter i bilar och pratar i sina mobiltelefoner. Stämmer det? Inte alls, och nu uppmanas barnavårdscentralen att sluta visa filmen, skriver Sveriges Television. Filmen vid namn ”Människans barn” är en del av en serie med informationsmaterial till både blivande föräldrar och nyblivna föräldrar från 1996 och gavs då ut av myndigheten som hette Folkhälsoinstitutet. Men att denna visas än idag är det många som ställer sig kritiska till och en pappa säger till tidningen att han ser filmen som att men dumförklarar både pappor och män samt att han inte alls känner igen sig i den bild man uppvisar i filmen. Och det är inte så konstigt, filmen är trots allt över 20 år gammal och det har hänt bra mycket i samhället sedan dess – därför har man nu från ledningshåll i regionen uppmanat till att sluta visa denna eftersom att den inte speglar livet såsom det ser ut idag, och det är det många som ställer sig bakom.