En semester utan stress

Veckorna närmar sig nu då många i landet går på semester. En semester som inte alltid bara har positiva effekter på hälsan. Drömbilden är avkopplande veckor med hälsosam kost, fint väder och möjligheten till att helt få styra upp varje dag precis som den kommer. Sanningen är dock ibland inte i närheten av våra drömmar. Semestern förvandlas istället till veckorna då man ska hinna besöka alla avlägsna släktingar och vänner som man försummat under åren, den hälsosamma kosten byts ut mot potatissallad, öl och grillat. Har man otur så har man dessutom lägga in just de veckor som de regnar i semester-arket. Men lär man sig bara att koppla bort alla måsten, så finns det goda chanser till en verklig återhämtning.

Våga släppa jobbet

Ett av de största stressmomenten att behöva koppla bort för att få tillbaka lite av energin och den ursprungliga hälsan, är trots allt att helt kunna släppa jobbet. Att inte längre tänka på allt som man borde ha gjort innan det är dags för att ta ledigt, utan istället tänka att det helt enkelt kommer att lösa sig. Det viktigaste är trots allt att inte bara ta hand om sig själv utan även att ta tillvara på det liv som man fått ta del av.

Tidigare har man ofta pratat om att man har ett behov av en längre och framförallt sammanhängande semester för att man ska ha en chans till att kunna koppla och framförallt slappna av. Färska studier visar dock på att detta inte behöver vara en nödvändighet. Det finns inga vetenskapliga belägg på att hälsan skulle påverkas negativt av att ha flera korta ledigheter istället för en längre och sammanhängande.  Något som också kan minska stressen för en hel del människor.