Att leva med ett missbruk

vinflaska med taggtrådEn missuppfattning om missbruk är att de som lider av det är så kallade ”A-lagare” som hänger i den lokala parken och dricker men sina ”A-lagar”-vänner. Majoriteten av missbruk som vi ser kan se ut så, dock beskriver detta inte den vanligaste formen av missbruk. Mycket sker bakom stängda dörrar, i den lugna vrån i hemmet eller på arbetsplatsen, för att klara stress, för att orka med. Våra missuppfattningar handlar mycket om okunskap om varför vi väljer att ta droger istället för att handskas med verkligheten. För det är just det som är, drogen är en flyktort från det jobbiga, med droger kan livet stanna upp och inget behöver förändras.

Leva i offentligt missbruk

Det kryllar av dem, kändisar som åker in och ut från rehab. Betty Ford-kliniken i Kalifornien USA tjänar stora pengar på deras patienter som utanför lever på sitt kändisskap och sina karriärer som stjärnor. Kändisarna i Hollywood är överrepresenterade i offentligt missbruk, vi som privatpersoner kan läsa om deras bravader i tidningarna och sucka åt deras dumma val. De används som praktexemplar om hur unga stjärnor inte kan hantera deras kändisskap. Varför de missbrukar handlar nog snarare om livsstilen som kommer med ett kändisskap, livet för dem ser inte ut som för Anders Svensson i Skellefteå som tar en eller två glas whisky om dagen till exempel.

Att ta emot hjälp

Att ta emot hjälp för sitt missbruk är ingen lätt sak att göra, man måste vara öppen för behandling självfallet, men också att erkänna att man har ett problem är det första steget. För att sedan leva ett liv utan missbruket kan vara mer problematiskt än vad många tror. Det tar tid att bli frisk, men tar man sedan den tiden på sig så kan man sedan vara frisk livet ut. Miljön som behandlingen ligger vid kan spela väldigt stor roll också, www.rosenforscenter.se är ett exempel på ett utbildningscenter där du kan få hjälp med ditt alkoholproblem, i en vacker miljö.