Allt du inte visste att du ville veta om svett

Att svettas är kroppens sätt att reglera sin temperatur. Eftersom temperaturen varierar i de miljöer vi människor vistas i varierar också mängden svett som produceras, från 1 dl till 8 liter per dag. När en person flyttar från ett kallt klimat till ett varmare förändras svettfunktionen: maxmängden svett som kroppen kan producera ökar.

Svett består till största delen av vatten, men även av karbamid och mineraler som natrium, kalium, magnesium och kalcium. HyperhidrosHalten av dessa ämnen i svetten varierar, beroende på flera faktorer som personens anpassning till värme, kondition och mineralsammansättning i kroppen. Det antas ofta att män svettas mer än kvinnor, men detta stämmer bara om man mäter mängden svett vid samma grad av relativ ansträngning. Vid samma grad av absolut ansträngning svettas de lika mycket.

Hyperhidros

Svettningar behöver dock inte vara ett resultat av värme eller ansträngning. Hyperhidros är en medicinsk diagnos, som uppstår när någon svettas mer än vad som är normalt med hänsyn till kroppstemperaturen. Detta är en åkomma som framför allt har sociala konsekvenser. Orsaken är inte helt känd, vissa läkare hävdar att nervositet eller upphetsning kan spela en roll (det har vi nog alla varit med om), andra hävdar att nikotin, koffein, andra ämnen som finns i mat och dryck, eller vissa dofter kan sätta igång en reaktion.

Att behandla hyperhidros är något som läkarvetenskapen länge har varit sysselsatt med. Idag är den vanligaste behandlingsmetoden att injicera botox i de överaktiva svettkörtlarna. Det finns många kliniker runt om i Norden som erbjuder denna behandling. Några exempel är:

  • Svedklinikken.dk i Gentofte norr om Köpenhamn.
  • Privatkliniken i Gävle, som öppnade 2008.
  • Svettmottagningen.se i Stockholm.

Botox

Botox är en förkortning för botolinumtoxin, som är det giftigaste ämnet som finns i naturen, och som kan bildas i bl.a. honung och kött som blivit dåligt. I kraftigt utspädd form, som i botox, kan ämnet användas för att behandla muskelspasmer, skelögdhet m.m. Botox har använts i dessa syften sedan slutet av 1980-talet. 1993 upptäcktes att botox även kunde användas till att behandla svettningar, både under armarna och i form av hyperhidros. Mest känt är dock att botox kan användas för att släta ut rynkor.